Availability: Dostupno

Hazreti Fatima r.a.

10,00 KM

Kategorija:

Opis

Uzvišeni Allah počastio je majku pravovjernih, predvodnicu žena svijeta, hazreti Hatidžu, radijallahu anha, da od nje bude potomstvo Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. Allah, dželle šanuhu, je dao da Hatidža rodi Poslaniku Kasima, Abdullaha, Zejneb, Rukajju, Ummu Kulsum i Fatimu, neka je Allah zadovoljan svima njima.

Fatima je rođena u Mekki pet godina prije poslanstva, ime je dobila na način da je Allahov Poslanik bio nadahnut od Allaha da joj da baš to ime (Fatima), ime koje dolazi od glagola koji znači biti zaštićen od vatre, a nju je Allah zaštitio od vatre.

Hazreti Fatima dobila je nadimak Ez-Zehra’, zato što je bila cvijet Poslanikov, sallallahu alejhi ve sellem. Hazreti Fatima je rasla u ljubavi i nježnosti svojih roditelja i svoje tri sestre: najstarije Zejnebe, Rukajje i Ummu Kulsum. Kada je Fatima odrasla i navršila osamnaest godina, mnogi ugledni ashabi su priželjkivali da se njome ožene, međutim Božije određenje je bilo da se ona uda za Aliju, radijallahu anhu.

Uzvišeni Allah je podario Aliji od Fatime, radijallahu anha, troje muške djece: Hasana, Husejna i Muhsina, koji je kao dijete preselio na ahiret, a podario im je i dvije djevojčice: Zejneb i Ummu Kulsum. Njih dvije su dobile imena po svojim tetkama, starijim sestrama Fatime, radijallahu anha.

Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je preselio na ahiret 12. rebiul-evvela, 11. godine po hidžri, nedugo zatim, na ahiret je preselila i hazreti Fatima. Šest mjeseci nakon preseljenja Muhammeda, alejhi selam, boli su slomili hazreti Fatimu, oboljela je i legla u postelju, na ahiret je preselila 2. ramazana, 11. godine po hidžri. – Ahmed Es-Sajih El-Husejni.

Dodatne informacije

Dimenzije21,5 × 14,1 cm
Autori

Uvez

Mehki

Stranica

216

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Hazreti Fatima r.a.”