Availability: Dostupno

Ummet ili nacija?

20,00 KM

Kategorija:

Opis

Ummet ili nacija : kriza identiteta u savremenom muslimanskom društvu

Muslimanski svijet danas prolazi kroz period kreativne tenzije. Tek nedavno je ponovo izašao iz duge noći kolonijalne dominacije od strane Zapada i suočio se sa svijetom u stvaranju u čemu njegova vlastita uloga skoro da nije ni postojala. Kao takav, mora se suočiti sa svijetom koji su za njega napravili drugi, svijetom daleko od njegove vlastite vizije.
U borbi protiv kolonijalizma muslimanski svijet je sa uspjehom raskinuo mnoge političke lance; ali još uvijek je sputan mnogim drugim okovima: intelektualnim, psihološkim, kulturnim, ekonomskim i tehnološkim.

Kriza koja ih je progutala u posljednja tri stoljeća nije bila proizvod samo vanjskih faktora; njihove vlastite unutarnje slabosti i padovi su odigrali ulogu i u izazivanju unutarnjeg propadanja i u nesposobnosti da se odupre vanjskim napadima. Uprkos tome, za vrijeme prošlog stoljeća, uspjeli su se prkosno suočiti sa krizom. Sada se, skoro svugdje, osjeti neko novo uzbuđenje, a karakteristika ovog uzbuđenja je ponovno otkriće svog islamskog identiteta, a posebno je to izraženo kod muslimanskih naroda.

Dodatne informacije

Dimenzije24,7 × 16,5 cm
Autori

Uvez

Tvrdi

Format

B5

Stranica

173

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Ummet ili nacija?”