Availability: Dostupno

Terapija iz Mesnevije

18,00 KM

Prof. dr. Nevzet Tarhan u djelu “Terapija iz Mesnevije” nam govori o tome kako se znanja i mudrosti koje se nalaze u Mesneviji i koja su aktuelna u svim vremenima mogu koristiti kao svojevrsna psihološka terapija. Autor nam objašnjava kako uz čitanje Mesnevije možemo prevazići svakodnevne probleme i kako možemo povećati svoju svijest. Autor je djelo pisao uz kombinaciju metoda koje prihvata moderna psihologija.

Kategorija:

Opis

Terapija iz Mesnevije

Terapija iz Mesnevije Nevzet Tarhan islamske knjige islamska knjižara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh
Terapija iz Mesnevije

U studijama koje su do sada izvodili stručnjaci iz psihologije, u Mevlaninom su učenju vršena tumačenja i psihonalitičke komparacije. Ja sam pak slijedio drugačiju metodu. Umjesto da dovedem Mevlanu u današnje vrijeme, i stvarno i formalno, i oponašam ga onakvog kakav on jeste, mentalno i emocionalno sam otišao u to vrijeme koristeći novu metodologiju nauke. Mevlanu sam ponovo, u formi koja odgovara savremenom dobu, protumačio.

Mislio sam da zahvaljujući ovoj metodi mogu napraviti prezentaciju koja se može prilagoditi umu i potrebama, koja se može primijeniti, i koja može polučiti očekivanja i zahtjeve. To je novi naučni pristup u kojem su psihoterapije trening uma. Teorijska osnova ovog pristupa preklapa se s teorijskim osnovama Mevlaninog učenja. U tretmanima novih mentalnih modela, ljudski um dolazi pod našu kontrolu treningom (samokontrola). Ako se prethodno uvježbava, može se kontrolirati u kriznoj situaciji (CBT, bihevioralne kognitivne terapije).

U sufijskom modelu, obuka ljudskog uma je slična obuci slona. Slon je snažna, strpljiva, puna poštovanja i poslušna životinja. Životinja koja se tako suptilno pokorava može izgubiti kontrolu u krizi, pa čak i ubiti svog vlasnika. Ljudski mozak također može dati sličan odgovor pod nekontroliranim stresom uzrokujući da osoba doživi srčani udar.

Kroz knjigu “Terapija iz Mesnevije”, Mevlana nas uči da upravljamo divljom energijom u sebi tako što ćemo tjerati sebe da razmišljamo o svojim mislima, a kao što je slučaj u metakognitivnim tretmanima. Pokušat ću Vam to predstaviti u ovoj knjizi. Kako prelazimo iz doba informacija u doba mudrosti, Mevlana nam je jako potreban. Zato što u našem DNK-u ne postoje geni koji kodiraju dobro i zlo. Pokušao sam ponuditi opciju onima koji traže smjernice u životu, a kao što je to kombinacija Mevlane i nauke.

U današnjem svijetu gdje je um vodič, oni koji žele putovati do srca – po meni – trebaju pažljivo pročitati ovu knjigu. Mislim da će oni koji na stvarnost i ono što se događa gledaju s ljubavlju prema istini i koji nisu predstavnici bilo koje religije, doktrine ili ideologije moći ponovo otkriti ovo blago naše prošlosti. Nadam se da sam uspio kroz djelo “Terapija iz Mesnevije” donijeti jednu novu perspektivu u vezi s Mevlanom, i jedno novo tumačenje.

Dodatne informacije

Autori

Uvez

Mehki

Format

A5

Stranica

264

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Terapija iz Mesnevije”