Availability: Dostupno

Enciklopedija islama 1-5

Autor: Cyril Glasse

50,00 KM

Kategorije: , Oznaka:

Opis

Encikopedija, kako joj i samo ime kaže, treba pružati zaokruženo znanje o oblasti kojom se bavi. Ime pod kojim su ovi svojevrsni znanstveni priručnici danas poznati datira otprilike iz 16. stoljeća, ali su djela koja bi se mogla nazvati tim imenom postojala davno prije toga. Slučaj je to i s islamskim svijetom, gdje su pojedinci i grupe sačinjavali djela iz područja islamskih, ali i drugih znanosti, kojima bi iz današnje perspektive to ime savršeno pristajalo.

Posebno se to odnosi na djela Taberija, Razija, Ibn Sinaa, Ibn Haldu-na… U svojim, često kitnjastim, naslovima ponekad su imala riječi: rječnik, zbornik i sl. stoje upravo ukazivalo na njihovu obuhvatnost, Enciklopedijska je metodologija uvelike utemeljena upravo na muslimanskim iskustvima naučne sistematičnosti, kritike i provjere autentičnosti.

U modernim vremenima su, uporedo s drugim enciklopedijama, i na Zapadu i na Istoku nastajale i enciklopedije koje su se djelimično ili u potpunosti bavile islamom ili nekim njegovim aspektom. Neka od tih djela opterećena su predrasudama, neka uglavnom nisu, neka su opširna, neka sažeta, neka zastarjela, neka sasvim moderna, neka za uske visokoučene krugove.

Dodatne informacije

Uvez

Mehki

Autori

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Enciklopedija islama 1-5”