Availability: Dostupno

Salahuddin Ejjubi

40,00 KM

Poznati savremeni arapski historičar islama, dr. Muhammed Ali es-Sallabi, napisao je ovu fascinantu biografiju čovjeka koji je u velikoj mjeri nepoznat ljudima izvan arapskog svijeta. Čitatelj će vidjeti da je ovo djelo više od puke biografije.

Kategorija:

Opis

Salahuddin Ejjubi

U prvom dijelu, dr. Muhammed Ali postavlja radnju za dolazak Salahuddina Ejjubija, dok slikovito opisuje geopolitičku scenu na kojoj su odigrani prvi križarski ratovi i njihove posljedice na muslimanski svijetu u 12. stoljeću. Autor raspravlja o događajima i predstavlja mnoge zanimljive ličnosti koje su odigrale važne uloge u ovoj stvarnoj drami.

U drugom dijelu knjige “Salahuddin Ejjubi” govori se o uspostavljanju Ejubidske dinastije, spominjući porijeklo porodice Salahuddin, njegovo rođenje i djetinjstvo.

Doktor Muhammed Ali opisuje karakter i etiku Salahuddina: kako je okončao Fatimidovu opoziciju i reorganizirao administrativne poslove u Egiptu; njegovi napori da oživi sunnet u Egiptu; njegov džihad protiv krstaša; njegovu upotrebu njegovih književnih vještina u službi islama; i njegova žudnja da ujedini muslimanski svijet. Autor raspravlja o događajima i predstavlja mnoge druge zanimljive ličnosti koje su odigrale važnu ulogu u ovom ključnom periodu svjetske istorije.

Dodatne informacije

Dimenzije25 × 18 cm
Autori

Uvez

Tvrdi

Format

B5

Stranica

653

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Salahuddin Ejjubi”