Availability: Dostupno

Historijski atlas islama

79,00 KM

Među velikim svjetskim civilizacijama, islam je dugo bio enigma za zapadne čitaoce. Sada nam, evo, u ovom lijepo ilustriranom historijskom atlasu, istaknuti učenjak iz područja religije, Malise Ruthven, kazuje fascinirajuću i značajnu historiju islamskog svijeta.

Kategorija:

Opis

Historijski atlas islama

Od rođenja poslanika Muhammeda, a.s., do nezavisnosti postsovjetskih muslimanskih država u Centralnoj Aziji, ovaj pristupačni i informativni atlas izlaže historijski razvoj islamskih društava.

Kratki eseji pokrivaju raznolike teme, uključujući središnju ulogu šerijata (božanskog vjerozakona) i fikha (jurisprudencije); govore nam o filozofiji, umjetnosti i arhirekturi; muslimanskom gradu, trgovini i zanatstvu; braku i porodičnom životu; distribuciji plemena, srodničkim odnosima i dinastičkoj moći; ritualnim i obrednim praksama, sufizmu, modernističkim i reformističkim trendovima; evropskoj dominaciji nad islamskim svijetom; usponu modernih nacionalnih država; izvozu nafte i uvozu oružja; muslimanskoj populaciji u nemuslimanskim zemljama, uključujući SAD.

Lucidne i privlačne mape u koloru datiraju promjene unutarnjih i vanjskih granica islamskog svijeta, pokazujući glavne trgovačke puteve kojima su se širili robe, ideje i običaji. Ruthven prati utjecaje različitih islamskih dinastija u umjetnosti i arhitekturi i pokazuje raširenost sekti i vjerskih manjina, strukturu islamskih gradova i distribuciju resursa.

U vrijedne doprinose knjige “Historijski atlas islama” spada i uključivanje zapostavljenih geografskih i okolišnih činilaca, od Plodnog polumjeseca do sjevernoafričke pustinje, koji su imali udjela u oblikovanju islamske historije. Bogat kazivanjima i vizuelnim detaljima koji osvjetljavaju priču o islamskoj civilizaciji, ovaj, u pravo doba objavljeni atlas, je nezamjenjiv izvor za svakoga zainteresiranog za svjetsku historiju i religiju. – izdavač.

Dodatne informacije

Dimenzije28,3 × 22,7 cm
Autori

Uvez

Tvrdi

Format

A4

Stranica

208

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Historijski atlas islama”