Availability: Dostupno

Tunel spasa – Sarajevo

23,00 KM

Tokom opsade Sarajeva 1992-1995. izgrađen je “Tunel spasa” kojim su spojene dvije slobodne teritorije. Tunel je prokopan i otvoren 1993. godine ispod Sarajevskog aerodroma, nadljudskim naporima učesnika ovoga jedinstvenog poduhvata. Tunelom je u Sarajevo dopremana humanitarna pomoć, preko Igmana su iz Sarajeva evakuirani najteži ranjenici i pojedini strani političari te slavne ličnosti koji su davali podršku opkoljenom Sarajevu.

Kategorija:

Opis

Tunel spasa

Sarajevski tunel spasa, od ideje do realizacije, a prevashodno po funkciji, jedinstven je objekat ove vrste na svijetu. Ta prokopana rupa u zemlji, duga približno 800 m, sa prosječnom visinom od 1,6 m i širinom od 1 m, podsjećala je na sve drugo osim na tunel, ali je zbog značaja za Sarajevo i BiH postala „veća od kanala La Manche“.

Dašak slobode dospio je kroz tunel do grada koji se gušio pod opsadom i bio je dovoljan da ljudima podari novu snagu za opstanak u godinama rata koje će uslijediti. Zbog vojnog, političkog, psihološkog značaja i značaja za snabdijevanja grada koji je imao, bio je najstrože čuvana tajna – „tunel kojeg nema“. U prosjeku, dnevno ga je koristilo oko 4.000 ljudi, a kroz njega je svake noći prevoženo 20 tona različitih namirnica.

Nakon rata dio tunela postao je muzej, koji čuva brojne eksponate iz vremena opsade Sarajeva, najduže opsade jednog grada u historiji modernog ratovanja. Danas je tunel jedinstveno muzejsko zdanje i jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u gradu, a čitav put od nastanka do danas se nalazi u ovom djelu.

Dodatne informacije

Dimenzije21,3 × 12 cm
Autori

Uvez

Mehki

Format

A5

Stranica

128

Jezici

Bosanski, Njemački, Španski, Italijanski, Francuski, Turski

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Tunel spasa – Sarajevo”